آلودگی هوا چگونه بر سلامت قلب و ریه تاثیر دارد؟



آلودگی هوا یک موقعیت بحرانی جهانی است که ۹۰% افراد، در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داده. بنابر گزارش‌های سازمان جهانی بهداشت حدود ۸.۸ میلیون نفر در اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. این آمار نگران کننده حتی بیشتر از افرادی است که در اثر سیگار کشیدن سالانه جان خود را از دست می‌دهند!
تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد که متاسفانه تاثیرات مخرب آلودگی هوا از فرق سر تا نوک پا یکسان است و تک تک سلول‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد! اما در این میان قلب و ریه بیشتر از هم آسیب پذیرند. اما چرا؟ آلودگی هوا چگونه بر قلب و فشار خون تاثیر می‌گذارد؟ بایدها و نبایدهای روزهای آلوده برای بیماران قلبی و ریوی چیست؟ در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم و بهترین راهکارهای مقابله با آلودگی هوا را بررسی کنیم.


آلودگی هوا از ذرات بسیار ریز آلاینده و گازهای شیمیایی تشکیل شده که تنفس آن مضر است. کارخانه‌ها و صنایع، سوخت دیزلی، دود ماشین‌ها و آلاینده‌های درون خانه می‌توانند منشاء اصلی آلودگی هوا باشند.
اگر بخواهیم آلودگی هوا را دقیق‌تر دسته بندی کنیم، گازهای آلاینده شامل نیتروژن دی اکسید، کربن مونو اکسید و ازن هستند و ذرات معلق هم شامل دوده و گرد و غبار می‌شوند. آلودگی هوا چگونه بر سلامت قلب و ریه تاثیر دارد؟



یکی از دلایلی که گفته می‌شود تنفس هوای آلوده برای ریه و قلب خطری بیشتری دارد این است که ذرات بسیار ریز از دیوار ریه جذب خون می‌شوند. در این میان قلب خون را به تمام بدن پمپاژ می‌کند و ذرات آلاینده به راحتی در اندام‌های دیگر پخش می‌شوند و رسوب می‌کنند. اما ذرات آلاینده تاثیرات مستقیم و مخصوصی هم در ساختار قلب دارند که در ادامه به آن اشاره کردیم:

نفس کشیدن در هوای آلوده به رگ‌های خونی آسیب می‌زند و باعث تنگ و سفت شدن رگ‌ها می‌شود. آلاینده‌های مضر هوا قابلیت ارتجاعی رگ‌ها را کم می‌کند. در نتیجه جریان خون کاهش و فشار خون بالا می‌رود. در نتیجه برای اینکه خون به همه اعضای بدن برسد قلب باید با فشار بیشتری کار کند. آلودگی هوا باعث بالا رفتن غلظت خون و لخته شدن خون می‌شود که کار قلب برای پمپاژ خون را سخت می‌کند.

تنفس میزان زیاد این آلاینده‌ها باعث بهم زدن ریتم طبیعی ضربان قلب می‌شود. در نتیجه خون رسانی به بافت‌های قلب کاهش می‌یابد و عضلات قلب متورم می‌شوند. نفس کشیدن در هوای آلوده باعث بروز نارسایی قلبی، حمله و سکته قلبی می‌شود. ۵ کاری که بیماران قلبی و عروقی در روزهای آلوده نباید انجام دهند با زیاد شدن آلودگی هوا بهتر است بدانید که با انجام ندادن چه کارهایی می‌توانید بیشتر از خودتان مراقبت کنید.
در ادامه بررسی می‌کنیم که در روزهای آلوده چه کارهایی را نباید انجام دهید:

نباید در ساعت شلوغی و ترافیک بیرون از خانه باشید تا جایی که می‌توانید برنامه خود را طوری تنظیم کنید که در ساعات شلوغی و ترافیک بیرون از خانه نباشید. حتی اگر پیش بینی‌های آلودگی هوا شرایط را مساعد نشان می‌دهد باز هم در معرض دود ماشین‌ها قرار نگیرید.

نباید بدون چک کردن وضعیت آلودگی خانه را ترک کنید با وجود اینترنت و نرم افزارهای مختلف تلف همراه، چک کردن وضعیت آلودگی هوا کار سختی نیست. پس قبل از ترک کردن خانه وضعیت آلودگی در شهر را بررسی کنید.

نباید بیرون از خانه ورزش، پیاده روی یا دوچرخه سواری کنید ورزش و پیاده روی یک روش مناسب برای تقویت ماهیچه‌های قلب و افزایش ظرفیت ریه‌ها است. اما تحرک بیشتر یعنی به اکسیژن بیشتری نیاز دارید و در روزهایی که هوا آلوده است این مساوی با ذرات آلاینده بیشتر است!

نباید درب و پنجره‌ها را در خانه یا محل کار باز بگذارید اغلب ما عادت داریم که برای عوض شدن هوا مدتی از روز درب و پنجره‌ها را باز کنیم. اما در روزهایی که هوا آلوده است این کار به تهویه کمک نمی‌کند. بلکه باعث می‌شود هوای آلوده بیشتری وارد اتاق شود.

نباید در محیط‌های عمومی که سیگار می‌کشند قرار بگیرید بر اساس تحقیقات مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (CDC)، دود دسته دوم سیگار حاوی ۷۰۰۰ هزار ماده شیمیایی است که حدود ۱۰۰ ماده سمی و ۷۰ نوع آن بطور جدی سرطان زا هستند. حالا فکر کنید با قرار گرفتن در یک محیط بسته که افراد سیگار می‌کشند، وقتی هوا آلوده است چه بلایی به سر قلب و ریه‌تان می‌آید!


۰ ۰
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.