دندان درآوردن کودک معمولاً بین چهار تا هشت ماهگی شروع می شود، اما این زمان ممکن است در کودکان مختلف متفاوت باشد. در موارد نادر، دندانها می توانند در بدو تولد وجود داشته باشند. در برخی از نوزادان، علائم دندان درآوردن می تواند مدتها قبل از بیرون زدن دندان شروع شود، در حالی که ممکن است برخی نوزادان علائمی نداشته باشند.
همه ی والدین می خواهند فرزندشان را در این دوره آرام کنند، زیرا تشخیص عوارض جانبی دشوار است. خبر خوب این است که نوزادان انعطاف پذیر هستند و به زودی عوارض جانبی دندان را فراموش می کنند. اما ممکن است برای والدین خیلی آسان نباشد.
علائم متداول دندان درآوردن
با رشد و تکامل کودک در چند ماه اول، می توانید انتظار داشته باشید که دندانهای جلویی ابتدا در حدود ۴ تا ۷ ماهگی ظاهر شوند و بیشتر علائم حدود سه تا پنج روز قبل از بیرون زدن دندان دیده شود. علایم دندان درآوردن در نوزادان عبارتنداز:
- گاز گرفتن بیشتر
- مکیدن انگشت شست
- بی اشتهایی
- بهانه گیری
- دیده شدن بثورات اطراف ناحیه دهان
- کشیدن گوش
- مشکل در خوابیدن
- تحریک پذیری
- تب دندان
اگر کودک شما در حدود ۶ ماهگی دندان درنیاورد، نگران نباشید چون این زمان در کودکان مختلف متفاوت است. ظهور اولین دندان در برخی کودکان حتی پس از ۱ سالگی دیده می شود.
عوارض دندان درآوردن
دندان درآوردن فرایندی است که معمولاً به خوبی پیشرفت می کند، اما در برخی موارد عوارضی ایجاد می شود.
۱- تغییرات رفتاری
نوزاد می تواند بطور غیر منتظره تحریک پذیر، بهانه گیر و بی حوصله شود. علاوه بر این برخی کودکان بدون دلیل نیمه شب از خواب بیدار می شوند و در خوابیدن مشکل دارند. بسیاری از والدین اطلاع ندارند که این تغییرات رفتاری ناشی از دندان درآوردن است.
در یک لحظه ممکن است نوزاد بسیار ناراحت به نظر برسد، اما طی چند ثانیه بعد کاملاً خوب است. این تغییرات خفیف رفتاری می تواند نشانگر این باشد که دندانها در حال باز کردن راه خود هستند. در این مرحله، هنوز ممکن است علائم فیزیکی دندان درآوردن دیده نشده باشد.
۲- کیست رویشی
کیست های رویشی نوعی کیسه پر از مایع است که در بالای دندان در حال درآمدن تشکیل می شود. کیست ها اغلب به رنگ آبی، برجسته و بیضی شکل هستند. در بیشتر مواقع، کیست های رویشی به محض درآمدن دندان از بین می روند.
در گذشته، کیست های رویشی اغلب با “کیست دنتی ژروس” اشتباه گرفته می شدند. کیست دنتی ژروس نوع دیگری از کیست دندان است که باید به طور متفاوتی کنترل و درمان شود زیرا با درآمدن دندان برطرف نمی شود.
روش درمان کیست های رویشی، از خارج کردن دندان و برداشتن کیست تا عدم درمان متغیر است. بهترین روش درمانی این است که آن را به حال خود رها کنید زیرا کیست رویشی معمولاً هیچ خطری ندارد و هنگام بیرون زدن دندان برطرف می شود.
اگر بعد از بیرون آمدن دندان بهبودی حاصل نشد، این امکان وجود دارد که ضایعه، کیست رویشی نباشد و بنابراین باید روش درمانی دیگری برای برداشتن آن در نظر گرفته شود.
۳- سرما
آبریزش بینی و تب، معمولا هنگام درآمدن دندان در کودکان دیده می شود. با این حال، به گفته BabyCenter.com، شواهد پزشکی کافی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. در صورت بروز علائم سرماخوردگی در نوزادان، لازم است به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. DrSears.com نشان می دهد که این علائم در حین دندان درآوردن رخ می دهد و ممکن است نتیجه التهاب لثه باشد.
۴- ناراحتی معده
دندان درآوردن یک روند طبیعی است، اما برای برخی از نوزادان سخت و ناراحت کننده است. علائم مختلف جسمی، شروع دندان درآوردن را نشان می دهد. این علایم معمولاً با منطقه آسیب دیده ارتباط مستقیمی دارند. دندان درآوردن نوزادان را بیمار نمی کند اما در بعضی از آنها ناراحتی معده ایجاد می کند. دندان درآوردن بطور مستقیم معده کودکان را تحت تاثیر قرار نمی دهد و گمان می شود این بدلیل اختلال در غذا خوردن و بی اشتهایی باشد.
۵- اختلالاتی که می توانند پیچیده شوند
موارد جدی اسهال و تب باید به اندازه کافی کنترل شود حتی اگر مطمئن باشید که این علائم در اثر دندان درآوردن ایجاد شده است.
علاوه بر اسهال و تب، عوارض جدی دیگری که ممکن است رخ دهد عبارتنداز:
- وقتی زمان غذا خوردن است، کودک ممکن است احساس درد کند و از ادامه ی غذا خوردن امتناع کند.
- در بعضی موارد، دندان کاملاً بیرون نمیزند و به تکامل طبیعی خود ادامه نمی دهد و همچنان در لثه ها باقی می ماند. این روند طبیعی دندان درآوردن را قطع می کند.
- وقتی دندان کاملاً بیرون نمی آید، باعث تورم می شود و می تواند منجر به ایجاد کیست رویشی شود. در این حالت، دندانپزشک ممکن است برشی در لثه ایجاد کند تا دندان بتواند بطور کامل خارج شود.
- اگر متوجه درد دندان درآوردن فرزندتان نشده اید، ممکن است بتوانید هماتوم را بر روی لثه ها مشاهده کنید.
۶- تاخیر در دندان درآوردن
یک عارضه عمده دندان، تاخیر در دندان درآوردن است.
- اگر دندانهای شیری خیلی دیر رشد کنند، ممکن است دندانهای دائمی کودک کج در بیایند.
- دندانهای شیری برای جویدن درست غذا در کودکان لازم است. عدم توانایی جویدن غذاهای جامد یکی دیگر از عوارض دیر دندان درآوردن است.
- بعضی اوقات، دیر درآمدن دندان شیری باعث میشود که دندانهای دایمی و شیری همزمان با هم ظاهر شوند و منجر به این می شود که کودک دارای دو ردیف دندان باشد.
۷- خطرات خود درمانی
خود درمانی عامل دیگری است که می تواند عوارضی برای کودک به همراه داشته باشد. وقتی تصمیم دارید که برای کاهش ناراحتی و درد، به کودک خود دارو بدهید، بسیار مهم است که این دارو ابتدا توسط دندانپزشک متخصص اطفال تأیید شود.
مهم است که همیشه قبل از تجویز هرگونه دارو یا بی حسی دهان به فرد خردسال، با یک متخصص اطفال مشورت کنید.
۸- خطرات مصرف دارو
محصولاتی که حاوی ترکیباتی مانند پریلوکائین، بنزوکائین و لیدوکائین هستند، می توانند خطراتی را ایجاد کنند. این داروها در بیحس کننده های موضعی یافت می شوند. از این نوع داروها برای بی حس کردن لثه و جلوگیری از درد در طی مراحل دندان درآوردن استفاده می شود.
ثابت شده است که این ترکیبات می توانند باعث ایجاد مت هموگلوبینمیا در کودکان شوند. این بیماری می تواند باعث آسیب دائمی مغز شود. مت هموگلوبینمیا مانع از انتقال اکسیژن توسط هموگلوبین به بافتهای بدن می شود.
در نتیجه، مغز دچار ضایعات می شود. در موارد شدید حتی می تواند منجر به مرگ شود.
۹- خطرات گردن بندها و دست بندهای دندان گیر
تمامی زیور آلات از جمله گردن بندها و دست بندهای دندان گیر که برای تسکین کودک در زمان دندان درآوردن استفاده می شود، خطرناک هستند.
این زیورآلات ممکن است با مواد مختلفی از قبیل کهربا، چوب، سنگ مرمر یا سیلیکون ساخته شود.
خطرات این وسایل برای کودکان عبارتنداز:
- خفگی
- تنگی نفس
- آسیب زدن به دهان
- عفونت
در صورتی که یک قطعه از زیورآلات، لثه کودک را تحریک یا سوراخ کند، آسیب شدید به دهان و در پی آن عفونت دیده می شود.
کرم ها و ژل های دندان نیز دارای خطراتی هستند
بسیاری از والدین از ژلهای موضعی استفاده میکنند، اما FDA(سازمان غذا داروی آمریکا) در سالهای اخیر هشدار داده است که استفاده از ژل های دندان برای کودکان زیر ۲ سال، خطرناک است. این ژل های دارویی حاوی بنزوکائین هستند که به بیحسی لثه های دردناک کمک می کند. اما اگر بلعیده شود می تواند گلو را بی حس کنند و برای کودک خطرآفرین باشند.
در موارد بسیار نادر، بنزوکائین همچنین می تواند باعث ایجاد مت هموگلوبینمی شود. مت هموگلوبینمی یک وضعیت جدی است که میزان اکسیژن موجود در خون را به طور خطرناک کاهش میدهد. اگرچه این خطرات نسبتاً اندک هستند، اما احتیاط شرط عقل است و به والدین توصیه می شود، از روشهای دیگر برای تسکین درد فرزندشان استفاده کنند.
نکاتی درباره تسکین درد درآمدن دندان در کودکان
برای مدیریت درد کودک خود به صورت ایمن و مؤثر، نکات زیر را در زیر دنبال کنید:
- لثه های آنها را ماساژ دهید
- اشیاء یا دندان گیر سرد به آنها بدهید، اما نه یخ زده
- غذاهای سرد به کودک خود بدهید
- همیشه یک پارچه تمیز همراه خود داشته باشید(برای پاک کردن بزاق از روی پوست کودک)
- توجه داشته باشید که دندان درآوردن نباید باعث بیماری شدید شود
- یک خمیر دندان حاوی فلوراید کم برای کودکان زیر ۶ سال توصیه می شود
- اگر می خواهید از بطری استفاده کنید، آن را فقط با آب پر کنید. شیر خشک، شیر یا آب میوه باعث ایجاد پوسیدگی دندان ها می شود.
- برای بیرون زدن دندان سعی نکنید که به لثه آسیب برسانید، زیرا این می تواند منجر به عفونت شود.
- از الکل برای بیحسی و ماساژ لثه ها استفاده نکنید.
- در صورت ادامه دار بودن به دندانپزشک خوب مراجعه کنید
منبع
- جمعه ۲۴ اردیبهشت ۰۰ | ۱۳:۴۸
- ۲۰۱ بازديد
- ۱ نظر
علت درد آپاندیس در کودکان و 4 درمان موثر
آپاندیسیت به معنای التهاب و ورم آپاندیس است که یک درد شدید در سمت راست پایین شکم ایجاد می کند. آپاندیسیت یک اورژانس پزشکی است چون می تواند موجب ترکیدن با پاره شدن آپاندیس شود. این وضعیت جدی است و منجر به تشدید عفونت می شود و در صورت عدم درمان می تواند کشنده باشد.
آپاندیس زایده ای نازک و انگشتی شکل است که به روده بزرگ متصل است و در قسمت پایین و سمت راست شکم قرار دارد. متخصصان به طور قطع نمی دانند که آپاندیس چه نقشی در بدن دارد. بطور کلی آپاندیس یک اندام حیاتی نیست و برداشتن آن ضرری برای سلامتی ندارد.
عمل جراحی که برای برداشتن آپاندیس انجام می شود، آپاندکتومی نامیده می شود. این عمل، شایع ترین جراحی اضطراری انجام گرفته برای کودکان است. اکثر کودکان پس از این عمل بدون هیچگونه عارضه ی طولانی مدت، بهبود می یابند.